Звіт про третю гуманітарну місію до Лимана


Поки триває війна, всі прифронтові міста та села знаходяться у зоні ризику, а їхні мешканці страждають від бойових дій та їх наслідків. І місто Лиман, куди ми поїхали вже втретє, — яскрава тому ілюстрація. Населення Лимана, яке залишилось у своїх зруйнованих домівках, намагається виживати: роботи немає, а гуманітарна допомога суттєво зменшилась або часто не відповідає реальним запитам людей. Тим часом лінія фронту майже не рухається, залишаючись у безпосередній близькості від міста, через що відновлювальні роботи тут майже не ведуться. А попереду ще одна зима.

Для того, щоб забезпечити мешканців саме тим, що потрібно, ми налагодили сталі зв’язки з представницями місцевих громад — «квартальними» і «вуличними». Від них ми й отримуємо запити та намагаємося їх задовольнити. Під час першої поїздки у лютому 2022-го це був переважно теплий одяг. Під час другої ми намагалися закрити запити з обігріву домівок і приготування їжі.

Цього ж разу ми вирушили з електроприборами. Більш ніж півсотні мешканців і мешканок Лимана отримали обігрівачі, електрочайники, електроплити, ліхтарик, павербанки та навіть кілька напівавтоматичних пральних машин. Крім цього, ми закупили постільну білизну, ковдри з подушками, газові балони, сковорідки та каструлі. А для літніх людей взяли тонометри та глюкометри.

Пунктам освіти передали 20 лептопів, які нам надала міжнародна ініціатива Labdoo.org. А місцевому госпіталю відвезли ліки для безкоштовного поширення.

Дорогою до Лимана заїхали в Ізюм і завезли мішок котячого корму для жінки, яка позабирала покинутих тварин з вулиці. Зараз під її опікою перебувають 11 кішок. Тож якщо бажаєте допомогти їй з кормом — пишіть в особисті. Ми надамо дані для відправки НП.

Кожна місія «Колективів солідарності» коштує близько 3000 доларів. Тому ми вдячні кожному та кожній, хто долучається до зборів і поширює інформацію про нашу діяльність. Наші реквізити.