Допомога Херсонщині


Нещодавно «Колективи» відвезли допомогу до постраждалих внаслідок знищення Каховської ГЕС сіл на Херсонщині.

Під час поїздки ми побували у 5 селах, 4 з яких — Афанасіївка, Юр’ївка, Комишани та Приозерне — до теракту були ще й під окупацією. Чимало будівель у них постраждали внаслідок обстрілів.

Додала руйнувань і вода: традиційно стіни тут зводили з не стійких до затоплень матеріалів. Тож деякі будинки або стіни завалилися, а деякі  стоять виключно завдяки зовнішній штукатурці. Затоплене жахливо пахне болотом і мертвою рибою. 

На кошти, зібрані на цю поїздку, ми закупили 1 потужну дизельну теплову пушку і 10 менших, газових, з 50-літровими балонами газу до кожної з них. З ними люди зможуть висушити стіни своїх підтоплених будівель. Ми також передали місцевим 7 мийок високого тиску зі шлангами забору води для очистки будівель і подвір’я, засоби проти грибків/плісняви для обробки стін. Привезли і багато корму для тварин, сухі пайки, ковдри тощо. А подруги з Femsolution надали нам миючі, пральні та гігієнічні засоби. 

У с. Комишани ми завезли кухонну техніку (електрочайник, мікрохвильовку, каструлі), 2 ліжка та матраци для Наталії. Ця маленька жінка, показуючи будинок і двір, розказувала, як рятувала кіз. А ми лише дивувалися, звідки в неї взялися сили, щоб виштовхувати з хліву переляканих тварин попри воду, що швидко прибувала.

У самому Херсоні постійно лунають вибухи. Там ми завезли корм до притулку «Шанс», де зараз проживають близько 200 тварин. Більшість тварин «Шансу» — понад 600 — лишилися в окупованих Олешках. Волонтери намагалися вивозити деяких із них через територію країни-окупанта. 

На зворотному шляху ми відвідали с. Мирне: завезли лопати, граблі, сапки та відра для місцевих. Село не постраждало від води, але, як і багато інших, довго перебувало на лінії вогню. Тут не залишилося майже жодної вцілілої хати. 

До Києва ми поверталися з 8 кошенятами й однією врятованою з повені вороною. Всі вони отримують лікування та шукатимуть дім.