Гуманітарна місія на південь України


Три тижні тому «Колективи солідарності» повернулися з гуманітарної місії на південь України. 

Понад півроку десятки сіл між Херсоном і Миколаєвом фактично були лінією фронту, що мало катастрофічні наслідки — більшість будівель серйозно пошкоджені або вщент зруйновані. Разом із Brigate volontarie, нашими товаришами з Італії, та ініціативою Beauty studio ми відвідали Посад-Покровське, Мирне, Луч, Партизанське та Солдатське.

Напередодні місії ми зібрали запити безпосередньо в селян через нашого друга Пашу Клименка, який майже рік присвятив волонтерській діяльності на Миколаївщині. Найгостріша потреба регіону — відбудова зруйнованого житла. З початком контрнаступу на Херсонщині обстріли перемістилися південніше, а люди почали повертатися у рідні місця. Проте повертатися часто доводиться на руїни, а державні програми відбудови стартують ще не скоро. Тож ми привезли місцевим шуруповерти, акумуляторний електроінструмент, за допомогою якого вони зможуть відновлювати свої оселі вже в цьому сезоні. Ми дуже тішимося, що ця місія від початку до кінця є плодом колективної взаємодії: відповідальні особи в кожному селі отримали по 5 шуруповертів і по болгарці, які вони зможуть ділити між собою, щоб колективно відбудувати ще більше будинків. Ще ми зібрали трохи звичайних будівельних інструментів, які також були передані місцевим.

Місія також відвідала Херсон. Там ми завезли в лікарню імені Тропіних медикаменти й медичне обладнання, привезені нашим другом Людовіко з Італії, та передали гігієнічні прокладки для дорослих геронтологічному пансіонату. 

У Херсоні ми відчули справжню місцеву гостинність. Нам влаштували справжній бенкет. Як же боляче читати про десятки жертв внаслідок нещодавніх обстрілів цього благодатного міста, в якому так тепло нас зустрічали! 

Ми плануємо і надалі підтримувати мешканців Херсона, Посад-Покровського та інших сіл інструментами й будівельними матеріалами та допомагати відбудові. А ви можете підтримати нас.