Чому всім вигідні високі виплати військовим


Найголовніше – ті, хто сьогодні своїм здоров’ям і життям чинить спротив пітьмі, праву сильного, і смерті, достойні усіх нагород і їхній чин не можливо оцінити. Проте гроші зайвими не будуть. У високому грошовому (порівняно з середньою зарплатою) забезпеченні виявилось кілька суспільно корисних функцій.

Одна з них – стимулювання споживчого попиту. Не впевнений, що це так задумувалося, але це так працює.

Гроші в Україні сьогодні заробляють ті, хто працює на іноземні компанії (як комерційні, так і ні), кваліфіковані спеціалісти та військові. А також ті, хто працює на них (сфера послуг, товари широкого вжитку тощо). Дуже грубо кажучи. Перші дві категорії – вкрай малочисельні у порівнянні з третьою.

У лавах війська (ЗСУ) сьогодні служить майже мільйон людей. Ці новомобілізовані на свої «зарплати» понакупляли тактичного барахла у перекупів (спекулянтам і мародерам – ганьба!), купили по айфону, скинулись в складку (термін І.Франка) роти, кава-сигарети, а на решту грошей живуть їхні домогосподарства. Вони витрачають ці гроші «на життя», особливо відкладати не вийде, бо ж величезна кількість людей втратила роботу, а соціальної підтримки (хе-хе) на всіх не вистачає.

Дерегульовані механізми (економічні) не працюють в умовах катастроф, стихійних лих, воєн. Вони взагалі мало коли можуть ефективно працювати. Держава ввела регуляцію у стратегічні сфери економіки, по-іншому вчинити просто не можна було. Але залишила квазіринкову форму для малого бізнесу. Тобто завдяки купівельній спроможності військових та їх сімей функціонує і той самий багатостраждальний малий бізнес. Цивільні отримують хліб не за картками, а за гроші у хлібному, завдяки високому грошовому забезпеченню військових. Піднімають економіку, сплачуючи ПДВ, військові. Вони ж дають можливість функціонувати сфері обслуговування.

Інша вкрай важлива соціальна функція високих виплат військових – “захист” пенсіонерів. Взагалі-то це покладено на всіх працюючих, у нас діє солідарна система пенсійного забезпечення. Але роботодавці, бізнес часто грають не за правилами, не хочуть дотримуватись закону, коли їм це не вигідно. Звідти маємо “чорні” або “сірі” зарплати, працевлаштування ФОПом. З “білої” ж зарплати виплачується Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у пенсійний фонд. Представниця останнього розказала про збільшення надходжень у фонд, що дозволило проіндексувати пенсії навіть під час війни. Хоча їх розмір все ще абсолютно неприпустимий.

Тому військовослужбовці з грошима – це вигідно для всіх.

У наступній частині я коротко напишу про виховну/санкційну функцію премій для військових.

Тут писав про зміни порядку нарахувань грошового забезпечення військових.

Тут писав про дисциплінарну функцію премій.