Поїздка в Лиман — ціла операція, яка стала можливою завдяки спільній праці багатьох людей.


Місто 4 місяці перебувало під російською окупацією і сильно постраждало внаслідок бойових дій. Майже 90% будівель пошкоджені чи зруйновані через обстріли. Проте люди продовжують жити в місті. Багато хто у підвалах під почорнілими багатоповерхівками, де ще недавно були їхні квартири.

Щодня волонтери з Краматорська привозять у Лиман обіди і роздають у 3 різних місцях. На одному з таких пунктів видачі їжі «Колективи солідарності» й організували роздачу гуманітарної допомоги. Передусім у Лиман ми привезли теплий одяг: зимові куртки і пальта, кофти, шапки, термобілизну, зимове взуття тощо. Адже більшість людей одягнені лише у те, що вдалося вчасно перенести у сховища чи врятувати зі зруйнованих квартир. Ми також роздали десятки ковдр, подушок і постільної білизни. Все це вдалося отримати завдяки товаришам і товаришкам з Німеччини, які привезли до Львова без перебільшення тони речей. Також допомогли активістки FemSolution, які організували збір речей у Києві.

Також після деокупації у місті відновили постачання електрики, тож ще одним запитом стали електричні обігрівачі та електроплити. До того люди були змушені опалювати сховища дровами (а більшість продовжує робити це і зараз). Їх запаси і досі можна побачити біля розбомблених багатоповерхових будинків.

Окрім того, люди отримали павербанки, ліхтарики, батарейки, мобільні телефони. А місцевим волонтерам для їхніх потреб ми передали 2 потужні обігрівачі і генератор. Тож годувати людей їм тепер буде трохи комфортніше.

Окрему подяку хочеться висловити Ukraine Solidarity Bus, FemSolution, Екоплатформі, Юлії Новобранець, mostundtrester, Oskar-Romero-Haus, Lützerath, FemSound та База UA за чудову вписку у Краматорську.

Але кожна така поїздка говорить нам лише про одне — що цього катастрофічно мало. Що в місті лишаються тисячі знедолених людей, які все ще не мають базового і найнеобхіднішого. Тож вже зараз ми готуємо наступну поїздку й будемо вдячні, якщо ви її підтримаєте.