🇺🇦 “Ми тут то сміємося, то плачемо” – розповідає Наталія. “Після 40 ракет за один день на 2-3 вже не звертаєш уваги”.


Приватний будинок Наталії – наша перша зупинка у гуманітарній поїздці до Миколаєва. Спільно з італійськими волонтерами з Brigate Volontarie per l’Emergenza (https://t.me/avanti_brigate) і Соціальним Рухом (https://t.me/socruh) ми привезли 60 продуктових наборів та 20 обігрівачів. Це один з ключових запитів від місцевих, адже зима обіцяє бути складною.

Наталія – лідерка профспілки на Миколаївській ТЕЦ. На відміну від більшості підприємств міста, ТЕЦ продовжує працювати, але все більше людей відправляють у відпустку за свій рахунок – немає коштів. Тому сьогодні гуманітарна допомога є запорукою виживання для міста, а профспілка допомагає людям її отримати.“Раніше люди у профспілки про путівки питали, а зараз кожен день перепитують – ну коли вже там гуманітарка буде?”

Наша друга зупинка – село Лупарево на південь від Миколаєва. Сюди ми привезли майже 100 продуктових наборів. У Лупаревому немає магазину, тому коли дві наші машини в’їжджають в село, місцеві вже чекають на вулиці. До фронту 10 км і канонаду чутно майже весь час, але люди не звертають на неї особливої уваги. “От раніше було страшно, а зараз, слава ЗСУ, вже тихіше стало”.

Останні 13 продуктових наборів завезли мешканцям багатоповерхового будинку, в який за день до нашого приїзду влучила російська ракета. Більше відправили згодом, про що також відзвітуємося.

Друга поїздка до Миколаєва стала можливою виключно завдяки міжнародній солідарності. І вона точно не остання. Тож якщо ви хочете системно долучитися до підтримки людей на прифронтових територіях – пишіть товаришам з Brigate Volontarie. Ми ж маємо PayPal для виключно гуманітарних цілей:
humanitarian.aid.for.ukraine@proton.me